Неприємні запахи з каналізації в Києві почали нейтралізувати озоном, повідомляє «Київводоканал».

«За 20 років водоспоживання та водовідведення в Києві зменшилося майже в 2,5 рази. Через це стічні води стають більш концентрованими, тож і неприємного запаху на каналізаційних системах, зокрема каналізаційних насосних станціях, ставало більше. Але тепер проблема неприємних запахів поступово буде вирішуватися», – запевняють комунальники.

Як працює система озонування

Як пояснюють у «Київводоканалі», на каналізаційну насосну станцію озон подається в кількох точках. На вході приймального резервуара концентрат озону завдяки більшій густині повітря поширюється по всій поверхні стічної води резервуара, вступає в реакцію та розчіпляє неприємний запах (а саме елементи сірководню, метану та аміаку). Потім повітря доочищується у витяжному повітроводі та на виході з грабельного відділення.

У новій системі є газоаналізатори, які контролюють рівень озону в повітрі та підлаштовують продуктивність генерації озону залежно від об’ємів неприємних запахів.

Де вже працює така система

Першою систему озонування вентиляції отримала каналізаційна насосна станція «Воскресенська». Вона забезпечує водовідведення від житлових масивів: Троєщини, Вигурівщини, Воскресенки, Лісового та села Зазим’є. Неприємних запахів тут ще додає пункт прийому рідких побутових відходів від асенізаторів (це машини, які збирають відходи з вигрібних ям у будинках, де немає каналізації).

Через те, що станція розташована в парку «Перемога» та близько до житлової забудови, до «Київводоканалу» надходили скарги на запах від відпочивальників, місцевих жителів і депутатів.

Де ще планують встановити

У 2021 році технологію озонування планують впровадити на каналізаційній насосній станції «Мишоловка».


Із листопада 2020 року про якість повітря в Києві можна дізнаватись у Telegram у режимі реального часу.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: «Київводоканал»