Європейський суд з прав людини визнав, що держава Україна відповідальна за численні порушення прав людей під час Революції гідності, повідомили в ЄСПЛ.

До ЄСПЛ звернулися 38 громадян України та громадянин Вірменії, які брали участь у протестах на Майдані.

«Заявники поскаржилися, зокрема, на неналежне поводження з боку правоохоронців, порушення їхніх права на протест, необґрунтоване тримання під вартою та в одному з випадків навіть позбавлення життя. Щодо всіх заявників були вчинені певні дії правоохоронцями або ж недержавними агентами (тітушками), які були під контролем правоохоронців», – ідеться в повідомленні.

Більшість заяв стосуються силових розгонів протестувальників у центрі Києва в період між 30 листопада 2013 року та 18 лютого 2014 року. Інші справи стосуються протестів у Києві й інших українських містах у різні дати.

Суд вирішив, що державні органи «умисно застосовували жорстоке поводження» та що держава була відповідальна за вбивство одного з протестувальників. У ЄСПЛ зауважили, що багато з рішень про тримання під вартою були свавільними. Крім цього, у багатьох справах український уряд не надав відповідні рапорти правоохоронців стосовно затримань, або ж такі рапорти містили загальні й ідентичні формулювання, додали в суді.

Згідно з рішенням ЄСПЛ Україна має виплатити компенсації деяким заявникам і відшкодувати судові й інші витрати.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі