Київську фортецю на вулиці Старонаводницькій ремонтують з осені 2020 року.

У 2020-му там провели такі роботи: залили зовнішні й внутрішні пояси, встановили металеві опори та стовпи, на які має спиратися дах.

Встановлення опорних стовпів для даху на наводницькій вежі Київської фортеці. Фото: Андрій В’ялець, Facebook
Після встановлення стовпів на них розмістили дах вежі. Фото: Оксана Новікова-Вигран, Facebook

Замінили покрівлю вежі, зокрема, повністю закрили її деревом. А дерево обробили розчином від замокання. Про це розповів «Вечірньому Києву» головний інженер підрядної організації Олександр Бугай.

Дах фортеці зашили деревом. Фото: Оксана Новікова-Вигран, Facebook
Фото: Оксана Новікова-Вигран, Facebook

На ремонт вежі у 2021 році виділили 6 мільйонів гривень. Зокрема, запланували:

  • покрити дах оцинкованою сталлю;
  • укріпити фундамент;
  • заповнити тріщини в стінах. Це будуть робити спеціальною трубкою-ін’єктором. У неї заливається розчин, який заповнює тріщини. 

Вежа на Старонаводницькій – частина фортифікаційних споруд Київської фортеці. Будувалася в 1833–1839 роках як оборонна казарма для кількох армійських рот. Після здобуття Україною незалежності використовувалася для військових потреб, потім стояла порожньою. У 2002 році вежа ввійшла до складу музею «Київська фортеця». З того часу в занедбаному стані.

Наводницьку вежу Київської фортеці на вулиці Старонаводницькій почали ремонтувати з осені 2020 року. Роботи з реставрації замовив музей «Київська фортеця». Їх проводить «Київське міжобласне спеціальне науково-рестовраційне об’єднання». Місто виділило на це 10 мільйонів 800 тисяч гривень.

Після повного завершення реставрації тут створять музейно-мистецький комплекс. У ньому розмістять музей українських повстань і революцій. А також творчі майстерні й акустичний зал у дворі вежі.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Андрій В’ялець

ФотоОксана Новікова-Вигран, Facebook