У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №4613, завдяки якому Україна зможе використовувати вакцини від коронавірусу, повідомив голова парламентського комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

Зокрема, законопроєкт стосується вакцин Pfizer-BioNTech, Sinovac Biotech, Moderna, Sinopharm та AstraZeneca.

Що пропонує законопроєкт

Законопроєкт зможе дати уряду право реєструвати вакцини для використання за кількох умов. А саме:

 є дані про успішне проведення доклінічних випробувань;

 клінічні дослідження проводилис з дозволу відповідних компетентних органів США, Великої Британії, Швейцарської Конфедерації, Японії, Австралії, Канади, Китаю, Ізраїлю, Індії, Мексики, Бразилії або Європейського Союзу;

 відома потенційна користь лікарського засобу;

 не існує адекватної, схваленої та доступної альтернативи.

Якщо всі ці умови виконані, тоді вакцина зможе бути зареєстрована для екстреного медичного застосування на період, поки заявник завершить клінічні дослідження.

Потреба законодавчих змін виникла через те, що станом на січень 2021 року жодна вакцина від СOVID-19 не пройшла повний цикл випробувань, пояснює Радуцький. Якщо в країнах ЄС, США й інших країнах щеплення почали робити в режимі екстреного використання (emergency use), то в Україні немає законних підстав для цього. Тому для реєстрації вакцин в Україні потрібно змінити законодавство.


У грудні 2020 року Михайло Радуцький повідомив, що в Україні вакцину від коронавірусу планують зареєструвати за скороченою процедурою після того, як її сертифікує ВООЗ. Для цього, власне, потрібен відповідний законопроєкт. Крім цього, хочуть розширити список країн, із яких можна ввозити вакцину. Наприклад, додадуть Мексику, Бразилію й Індію.

МОЗ планує старт вакцинації населення від COVID-19 на середину лютого 2021 року. Для щеплення використовуватимуть препарати китайської компанії Sinovac та американської Pfizer-BioNTech. Із Китаю повинні поставити 700 тисяч доз, з США – 210 тисяч у межах механізму COVAX.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі