Державне бюро розслідувань повідомило про підозру голові Конституційного Суду Олександру Тупицькому, якого наприкінці грудня 2020 року президент Володимир Зеленський відсторонив від посади на два місяці.

Тупицького звинувачують за двома статтями Кримінального кодексу, які передбачають свідомо неправдиві показання, поєднані зі штучним створенням доказів захисту, підкуп свідка з метою відмови від надання свідчень, повідомили в ДБР.

Слідчі кажуть, що попри статус підозрюваного Тупицький «продовжує прибувати на робоче місце», «перешкоджати» слідству, а після повідомлення про підозру «імітує її невручення». Також вони вважають, що відсторонення голови КСУ – єдиний спосіб запобігти його впливу на співробітників суду, які є свідками в цій кримінальній справі.

«Секретаріат КС фактично перетворено на юридичну фірму його голови, оскільки останній готує, друкує, реєструє, відправляє документи для голови суду, які не мають жодного стосунку до конституційного судочинства, а лише пов’язані з його участю в кримінальному провадженні», уточнили в ДБР.

Це вперше в історії незалежної України голову Конституційного Суду намагаються притягнути до кримінальної відповідальності.

Раніше в КСУ повідомили, що працівники Управління державної охорони не допустили відстороненого голову КСУ Олександра Тупицького до приміщення суду та робочого кабінету. У суді вважають, що ці дії спрямовані на блокування їхньої роботи.


29 грудня 2020 року після засідання Ради національної безпеки та оборони президент України Зеленський своїм указом відсторонив від посади на два місяці голову КСУ Олександра Тупицького. Про це просив Офіс Генерального прокурора: голову КСУ викликали на допит у справі ексголови Вищого господарського суду Віктора Татькова, який перебуває в розшуку. У цій справі Тупицького підозрюють у тому, що він підкупив свідка. Голова КСУ на допит не прийшов. Підозру йому направили поштою.

Конституційний Суд відмовився виконувати указ президента про відсторонення Олександра Тупицького, назвавши його «юридично нікчемним».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Конституційний Суд