Україна може одночасно отримати три різні вакцини від COVID-19. Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«На сьогодні є змога обирати з трьох вакцин, і, найімлвірніше, у перших партіях ми будемо мати якраз три різні вакцини», – зазначив голова уряду в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна».

Він підтвердив, що Україна має отримати вакцину не пізніше лютого 2021 року. За його словами, перемовини ведуться із шістьма виробниками вакцин, що пройшли дві стадії клінічних досліджень і проводять третю. Але які це виробники, премєр не уточнив, бо Міністерство охорони здоров’я підписало з ними non-disclosure agreement. Це означає, що інформацію не можна розголошувати.

Шмигаль підкреслив, що всі ці вакцини «однозначно будуть ліцензовані в Україні» та «схвалені ВООЗ», тобто матимуть підтверджену ефективність.

Що стосується щеплень на комерційній основі, то, на думку прем’єра, це буде відбуватися паралельно з державною вакцинацією. Вакцини від COVID-19 за пришвидшеною процедурою будуть зареєстровані в Україні  і комерційні підприємства відразу зможуть завозити їх в Україну.


Заступник міністра охорони здоровя Віктор Ляшко стверджував, що першу партію вакцин Україна отримає в лютому 2021 року. Це буде 100 тисяч доз вакцини (їх вистачить для вакцинації 50 тисяч людей), найімовірніше, від Pfizer/BioNTech.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі