Україна отримає мРНК-вакцину від коронавірусу в лютому, повідомив заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко в інтерв'ю LB.

100 тисяч доз вакцини (їх вистачить для вакцинації 50 тисяч людей) надійдуть в Україну безкоштовно від глобального проєкту Covax.

За словами Ляшка, швидше за все це буде вакцина від виробників Pfizer/BioNTech.

«Швидше Pfizer, оскільки Covax працює з вакцинами, в яких є дозвіл від ВООЗ на екстрене використання. А єдина мРНК-вакцина, що отримала такий дозвіл, це Pfizer», – сказав Ляшко. Але він не виключає, що це може бути Moderna.

Перший етап вакцинації почнеться також в лютому. Для проведення щеплень створять 375 мобільних бригад.

«Уже 15 січня в нас буде поіменний список. Зараз працюємо з Національною службою здоров’я України та з Мінфіном, щоб оплачувати кожен укол. Знаємо попередній тариф, знаємо, як в електронній системі охорони здоров’я буде обліковуватись кожен провакцинований, яка після цього буде оплата, яка додаткова мотивація для бригади», – каже Ляшко.

Офіційної заявки на реєстрацію мРНК-вакцини в Україні ще немає. Але з усіма виробниками ведуться перемовини про реєстрацію, запевняють в МОЗ.


31 грудня Всесвітня організація охорони здоров’я надала дозвіл на екстрене застосування вакцини від коронавірусу, яку розробили компанії Pfizer і BioNTech. Наразі це єдина вакцина, схвалена ВООЗ.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі