Ціна однієї дози вакцини від COVID-19 китайського виробника Sinovac Biotech, яку постачатиме фармацевтична компанія «Лекхім», становитиме 504 гривні, сказав гендиректор групи Валерій Печаєв.

Вартість залежатиме від курсу долара, хоча продажі будуть у гривні, додав він. 

«З тим, щоб не було перепродажів, у всіх єдина ціна – 504 гривні. Ціна може бути навіть меншою, адже продажі в гривні. Якщо курс долара залишиться принаймні таким же, вона буде меншою», – уточнив Печаєв.

Компанія «Лекхім» уклала з Sinovac Biotech угоду про постачання 5 мільйонів доз вакцини. За даними платформи закупівель Prozorro, «Лекхім» отримав державне замовлення на суму понад 964,3 мільйона гривень. Цього вистачить на 1,913 мільйона доз. Решту «Лекхім» продасть підприємствам.

Компанія розраховує отримати вакцину в першому півріччі 2021 року, а у 2022 році планує самостійно виробляти препарат. Зареєструвати китайську вакцину від коронавірусу в Україні «Лекхім» планує після того, як це зроблять у Бразилії. Компанія прогнозує, що це станеться на початку лютого 2021 року.


Низка ЗМІ повідомила, що вакцина від COVID-19 виробництва китайської компанії Sinovac Biotech показала ефективність меншу за 60%, але понад 50%, що дозволяє використовувати її для імунізації населення за правилами ВООЗ і бразильського Національного агентства з санітарного нагляду (Anvisa).

Окрім китайської вакцини, Україна очікує на безкоштовні 16 мільйонів доз вакцини в межах глобальної ініціативи COVAX. Від яких саме виробників будуть безкоштовні вакцини, поки що не відомо. Наразі є три варіанти: AstraZeneca, Novavax або Johnson&Johnson.

22 грудня 2020 року в Україні затвердили план вакцинації від COVID-19, згідно з яким щеплення робитимуть у п’ять етапів. Безкоштовно вакцинуватимуть людей, які належать до групи ризику, а це приблизно 21 мільйон громадян. Щеплення буде добровільне.


 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі