Національна спілка архітекторів України показала проєкт меморіального комплексу памяті загиблих в авіакатастрофі літака МАУ в Ірані, який облаштують у парку «Вербова гай» на Дніпровській набережній.

Згідно з проєктом це буде комплекс малих архітектурних форм, що нагадуватимуть силует літака. Міст зі скляною огорожею подібно крилу тягнутиметься до неба. Друге крило виглядатиме з-під землі та створюватиме тінь для відвідувачів.

Планують також звести каскад, який об’єднає верхню та нижню частину парку. А головним елементом меморіалу стане кіль з номером рейсу, біля нього можна буде залишити лампадки та квіти.

У парку хочуть встановити дев’ять (кількість загиблих членів екіпажу) металевих щитів із підсвічуванням і висадити 167 дерев (число пасажирів літака).

Сквер планують облаштувати протягом 2021 року. Порахувати вартість на цьому етапі складно, кажуть автори. Приблизна його вартість становитиме 8–10 мільйонів гривень.

Ескіз меморіального комплексу обрали в межах всеукраїнського бліц-конкурсу ескізів.


У річницю катастрофи літака МАУ, 8 січня, у Києві показали місце для скверу пам’яті загиблих. У парку «Вербова гай» уже встановили гранітний камінь з табличкою, на якій вказано номер рейсу (PS 752) й дату збиття літака іранськими військовими.

Літак Boeing 737 «Міжнародних авіаліній України» збили над Іраном 8 січня 2020 року. Усі 176 людей на борту загинули. Українців у літаку було 11, із них 9 – члени екіпажу.

31 грудня 2020 року Іран передав Україні проєкт технічного звіту щодо причин катастрофи. Україна має 60 днів, щоб внести до звіту зауваження та пропозиції. Після цього Іран матиме місяць на його доопрацювання. Звіт оприлюднять після затвердження радою Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO).

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка та фото: НСАУ