Державна архітектурно-будівельна інспекція України видала ТОВ «Офісний центр «Позняки» дозвіл на будівництво житлового комплексу на вулиці Драгоманова, 31-з, проти якого п’ять років виступають місцеві жителі.

Як свідчать дані порталу Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, дозвіл видали 30 грудня 2020 року. За даними ДАБІ, будівництво проводиться на ділянці площею 0,3 гектара, а площа забудови становитиме 0,19. У будинку буде 16 поверхів: 102 квартири та 32 апартаменти, а також 43 машиномісця в паркінгу.

Містобудівні умови й обмеження на житловий комплекс на вулиці Драгоманова, 31-з, Департамент містобудування та архітектури КМДА видав у грудні 2015 року. А місцеві жителі вже понад п’ять років виступають проти будівництва на цій ділянці.

Вони створили спеціальний сайт, де вказують на порушення, зокрема, про захоплення більшої ділянки, ніж було погоджено, відсутність розрахунків відстані до найближчих житлових будинків і махінації з цільовим призначенням ділянки.

Ідеться про це, що ТОВ «Офісний центр «Позняки» отримало ділянку в оренду на 10 років у жовтні 2014 року (за три місяці до початку дії заборони на передачу ділянок для містобудівних потреб у разі відсутності плану зонування або детального плану території). З 1 січня 2015 року передача ділянки забудовнику вимагала б обов’язкові громадські слухання та ДПТ.

Цільове призначення ділянки під час передачі в оренду було для будівництва й експлуатації адміністративної будівлі. Однак улітку 2015 року Київрада внесла зміни до свого рішення, замінивши адмінбудівлю на «житлово-готельний комплекс».

Будівельні роботи на ділянці почалися ще до видачі дозволу ДАБІ, у другій половині 2020 року. Про це свідчать фото та відео місцевих жителів, а також світлини з сайту продажу нерухомості.

Як пишуть «Наші гроші», ТОВ «Офісний центр «Позняки» у 2012 році створив Віталій Пузійчук. Він володів компанією до 2017 року включно. Віталій Пузійчук брат народного депутата від ВО «Батьківщина» Андрія Пузійчука. У 2020 році він очолив Тимчасову слідчу комісію парламенту з питань розслідування фактів корупції в органах державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду.

З літа 2019 року власником ТОВ «Офісний центр «Позняки» значиться Ігор Пшечук. Він же вказаний співвласником ТОВ «ФК «Гарант Капітал», яке наприкінці 2020 року замість банку «Аркада» стало управителем Фондів фінансування будівництва ЖК «Патріотика» та ЖК «Еврика» в Києві. Як пише видання, «ФК «Гарант Капітал» пов’язане з нардепом від ОПЗЖ Вадимом Столаром і головою правління ПАТ «ХК «Київміськбуд» Ігорем Кушніром.

Генеральним підрядником будівництва є ТОВ «Юнібілд», власниками якого значаться Ігор Наконечний (20%) і Юрій Пархомчук (80%).

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка й фото: Facebook-сторінка «Драгоманова 31з СТОП незаконна забудова»