На вулиці Єлисейські Поля в Парижі проведуть реконструкцію й перетворять її на «надзвичайний сад». Проєкт затвердила очільниця міста Анн Ідальго, пише The Guardian.

Проєкт реконструкції Єлисейських Полів

Проїжджу частину зменшать наполовину (замість восьми смуг зроблять чотири), розширять пішохідні та зелені зони, створять тунелі з дерев для поліпшення якості повітря.

За словами Анн Ідальго, вулиця перетвориться на «надзвичайний сад» довжиною майже 2 кілометри.

Проєкт розробляла французька студія PCA-Stream, заснована архітектором Філіпом Кіамбареттою.

Автори проєкту провели дослідження та з’ясували, що з приблизно 100 тисяч пішоходів, що бувають на Єлисейських Полях щодня, 72% становлять туристи, а 22% – люди, що працюють там (так було до пандемії). Парижани ж віддають перевагу іншим місцям для прогулянок.

За словами Філіпа Кіамбаретта, Єлисейські Поля є уособленням проблем, з якими стикаються міста у всьому світі: забруднення навколишнього середовища, засилля автомобілів, споживацтво. Тому, на його думку, вулицю потрібно переробити, щоб зробити більш екологічною, привабливою й інклюзивною.

Реконструкція Єлисейських Полів буде коштувати 250 мільйонів євро. Почнеться вона вже після того, як Париж прийме літні Олімпійські ігри 2024 року. Передбачається, що роботи завершать до 2030 року.


Єлисейські Поля (Champs-Élysées) – одна з головних магістралей Парижа, її довжина – 1915 метрів. Щороку, 14 липня, тут проходить військовий парад на честь річниці взяття Бастилії. Також на Єлисейських Полях завершується велогонка Тур де Франс. Крім цього, вулиця відома своїми дорогими кафе, магазинами люксових брендів, салонами автомобілів високого класу. Комерційна оренда на Єлисейських Полях є однією з найвищих у світі.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Візуалізації: проєкт реконструкції Єлисейських Полів, PCA-Stream