Чому в супермаркетах під час локдауну 8-24 січня заборонили продаж непродовольчих товарів, пояснив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

«Ні, COVID не розповсюджується активніше на іграшках, шкарпетках чи батарейках, у порівнянні з кормами для тварин чи насінням. Логіка тут зовсім в іншому і вона абсолютно очевидна, вона ґрунтується на законах епідеміології», – каже Степанов.

Заборона на продаж непродовольчих товарів під час локдауну 8-24 січня 2021 року. Фото: Анастасія Дейна

«Наприклад, є супермаркет, у ньому є товари на будь-який смак і будь-яку потребу, і є 100 людей, яким треба придбати різні товари. 20 людей підуть у супермаркет, аби придбати їжу, ще 20 підуть, щоб придбати засоби гігієни, наступні 20 підуть у супермаркет, щоб купити посуд чи предмети побутової техніки, а інші – аби придбати одяг, батарейки, шкарпетки. Якщо ми забороняємо реалізацію певних товарів у приміщенні магазину, то люди, яким вони необхідні, замовляють їх через інтернет-магазин і не будуть контактувати з іншими, наражаючи на небезпеку інфікуватися. Тобто зі ста людей, які могли бути в супермаркеті і контактувати між собою, в супермаркеті буде лише 40. Імовірність того, що вони інфікуються або інфікують оточуючих, зменшується в рази», – пояснив міністр.


З початку пандемії в Україні зареєстрували понад мільйон інфікованих коронавірусом. Від ускладнень померли 19 668 громадян.

Щоб зменшити розповсюдження COVID-19, з 8 до 24 січня в Україні діє локдаун.

Як під час локдауну працюють кафе, магазини, транспорт і сфера послуг, читайте в інструкції.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Анастасія Дейна