Під час локдауну, який діятиме з 8 по 24 січня, у супермаркетах дозволено продавати лише харчові продукти та товари першої необхідності, а побутові магазини мають бути зачинені, пояснили в МОЗ.

У супермаркетах, які переважно торгують харчовими продуктами, можна продавати лікарські засоби, засоби гігієни та звʼязку, ветеринарні препарати, корм для тварин, насіння й засоби захисту для рослин, побутову хімію, тютюнові вироби, журнали й газети. Інше можна замовити лише з доставкою.

Логіку міністерства щодо продажу різних товарів пояснив головний санлікар Віктор Ляшко. Він каже, що іграшки, одяг, взуття, посуд тощо не є товарами першої необхідності. А під час попередніх сурових обмежень наявність цих товарів у магазині призводила до того, що люди приходили винятково за ними. Це, за його словами, порушує принцип мети локдауну – зменшення пересування населення та, як наслідок, запобігання інфікуванню COVID-19.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов уточнив, що під час локдауну є обмеження кількості покупців на торговельній площі магазинів. Проте в кіоски люди не заходять, тому «з них можна торгувати й кавою, і цигарками, і батарейками».


4 січня з’явилася інформація, що уряд заборонив супермаркетам продавати одяг, побутову хімію й інші товари повсякденного вжитку на час локдауну, з 8 по 24 січня. Пізніше очільник МОЗ Максим Степанов назвав цю інформацію фейком.

З 8 до 24 січня в Україні буде діяти локдаун. Як працюватимуть кафе, магазини, транспорт і сфера послуг у Києві, читайте тут.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі