Прихильники 45-го президента США Дональда Трампа 6 січня ввірвалися в Капітолій, де Конгрес мав затвердити результати президентських виборів і визнати перемогу Джо Байдена, пише ВВС.

Перед оголошенням результатів виборів президент Дональд Трамп звернувся до прихильників у Вашингтоні, сказав, що «ніколи не поступиться» та що зараз не час для «слабкості». Прагнучи зірвати засідання в Конгресі, прибічники Трампа увірвалися до Капітолію.

Протестувальники скандували «Ми хочемо Трампа» (We Want Trump), позували для фото в ротонді та намагатися ввійти до зали засідань.

Із Капітолію евакуювали конгресменів і віцепрезидента Майка Пенса.

Для забезпечення порядку до Капітолію стягнули Національну гвардію округу Колумбія. У Вашингтоні з 18:00 за місцевим часом ввели комендантську годину.

Трамп записав відеозвернення, у якому закликав своїх шанувальників розходитися по домівках й одночасно повторив свою тезу про фальсифікацію виборів. Facebook, YouTube і Twitter видалили це відео. Пізніше Facebook і Twitter взагалі заблокували акаунт Трампа.

За даними поліції, чотири учасники безпорядків загинули. Одну жінку застрелили в будівлі Капітолію, коли вона з групою осіб спробувала ввірватися в залу Палати представників, де проходило засідання. Жінку доставили до лікарні, але вона померла. Окрім неї, загинули двоє чоловіків і жінка, їхні імена не розголошуються. Щонайменше 14 співробітників поліції отримали поранення.

Поліція повідомила про затримання 52 осіб (чотирьох – за носіння зброї без ліцензій, одного – за носіння забороненої зброї, решту – за порушення комендантської години). Поблизу Капітолію знайшли дві саморобні бомби.

Правоохоронцям удалося вигнати протестувальників із Капітолію. Конгрес поновив роботу й у ніч на 7 січня офіційно підтвердив перемогу Байдена на виборах президента.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

ОбкладинкаSteven Portnoy, Twitter