Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова просить Конституційний Суд України визнати неконституційними окремі положення законів у сфері охорони здоровʼя в умовах медреформи та боротьби з COVID-19. 

На думку омбудсменки, більшість державних органів виявилися неготовими до пандемії коронавірусу, й одна з причин цього – медична реформа. Також, за її словами, не пристосованими до боротьби з пандемією виявилася низка інших законів, зокрема, про захист населення від інфекційних хвороб.

«Виникла ситуація, за якої розпочата медична реформа з наступним встановленням на законодавчому та підзаконному рівнях у деяких випадках, неспівмірних меті засобів досягнення, протиепідемічних заходів, призвели до порушень та обмежень конституційних прав і свобод людини й громадянина»,  написала Денісова.

Омбудсменка зазначила, що отримує велику кількість звернень через нібито порушення прав, але конкретних прикладів не навела.

Представниця парламенту в КСУ Ольга Совгиря пояснила, що Денисова оскаржує положення законів, згідно з якими органи місцевого самоврядування можуть ухвалити рішення про припинення, реорганізацію або перепрофілювання закладів охорони здоровʼя самостійно з урахуванням плану розвитку госпітального округу.

Також вона оскаржує положення законів, які є підставою для введення урядом карантину, оскільки вони сформульовані нечітко й можуть порушувати права громадян. Крім цього, Денісова оскаржує положення закону від 28 грудня 2014 № 76-VIII, яким скасовано мораторій на ліквідацію й реорганізацію лікарень.

Суд має вирішити, чи відкривати провадження за поданням Денисової.


Медична реформа розпочалася у 2017 році. Перший етап тривав майже два роки. Українці почали укладати декларації з сімейними лікарями, уряд створив Національну службу здоров’я, яка є єдиним замовником медичних послуг і ліків. У квітні 2020 року в Україні стартував другий етап реформи.

У квітні 2020 року до Окружного адмінсуду міста Києва подали 11 позовів до уряду з вимогою скасувати карантин та інші обмеження, які уряд запровадив через коронавірус. У серпні 2020 року Конституційний Суд визнав неконституційними деякі положення урядової постанови про карантин в Україні.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі