Україна використовуватиме лише ті вакцини, які успішно пройшли третю фазу клінічних досліджень, повідомив заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Закінчення третьої фази клінічних досліджень російської вакцини Спутнік V заплановано тільки на грудень 2021 року, пояснив Ляшко. А тому «чутки та політичні заяви щодо державної реєстрації в Україні російської вакцини-кандидата не відповідають дійсності», додав він.


Україна може безкоштовно отримати вакцини від AstraZeneca, Novavax або Johnson & Johnson. Саме вони входять до портфеля програми COVAX. Найбільше в МОЗ хочуть отримати препарати від американської компанії Johnson & Johnson. Оскільки це єдина вакцина, яку треба вводити один раз.

Загалом у межах глобальної ініціативи COVAX Україна має безкоштовно отримати 16 мільйонів доз вакцини. Також Україна закупить 1,913 мільйона доз вакцини китайської компанії Sinovac Biotech. Одна доза коштуватиме 504 гривні.

22 грудня в Україні затвердили план вакцинації, згідно з яким щеплення робитимуть у п’ять етапів. Безкоштовно хочуть провакцинувати людей, які належать до групи ризику, а це приблизно 21 мільйон громадян. Вакцинацію проводитимуть мобільні бригади з імунізації в наявних пунктах і тимчасових центрах вакцинації. Щеплення буде добровільне.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі