Із 1 січня 2021 року у Франції будуть реєструвати всі нові велосипеди і вносити їх у єдину електронну базу, повідомляє BFMTV.

А з 1 липня 2021 року реєструватимуть також вживані велосипеди. Так планують боротися із крадіжками. Водночас правило не стосується дитячих велосипедів, у яких діаметр коліс до 40,64 сантиметрів.

Як це працюватиме

Продавці розміщуватимуть наліпку із QR-кодом на рамі нового велосипеда. Там буде 10 цифр. Дані вноситимуть у єдину електронну базу. При купівлі велосипеда в базу одразу додаватимуть ім'я власника. Послуга платна (15-30 євро).

Якщо власник вирішить продати велосипед, то він має про це сказати в магазині, де купував його. Продавці внесуть дані про нового власника. 

Якщо велосипед викрали або пошкодили, у власника буде два тижні, щоб повідомити про це. Оскільки такі дані теж вноситимуть у базу. 

Доступ до електронної бази матимуть правоохоронці, муніципальні служби та оператори велопарковок.


Щороку у Франції викрадають близько 300 тисяч велосипедів. При цьому знаходять тільки 100 тисяч. А власникам повертають 7 тисяч, пише Le Figaro.

Франція планує виділити 20 мільйонів євро, щоб заохотити людей їздити на велосипедах. Проєкт ініціювали, аби різко не зріс рівень забруднення повітря після виходу з карантину.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі