Онлайн-видання про архітектуру та дизайн Dezeen опублікувало 12 найцікавіших, на думку редакції, архітектурних проєктів, які планують завершити в 2021 році.

Бібліотека Wormhole від MAD, Китай

Зображення: MAD

У 2021 році відбудеться відкриття Wormhole Library, яку архітектурне бюро MAD будує на китайському острові Хайнань. Біла бетонна будівля матиме звивисту форму із великими круглими вирізами – за задумом архітекторів, це «червоточини, що прорізають час і простір».

Le Mémorial des Martyrs від Adjaye Associates, Нігер

Зображення: Adjaye Associates

У Нігері компанія Adjaye Associates завершить створення меморіалу людям, які загинули в боротьбі з терористами. Він буде складатися із 56 бетонних колон, розташованих у формі зірки.

Торговий центр La Samaritaine від SANAA, Франція

Фото: П'єр-Олів'є Дешан, Agence VU

Після довгих очікувань у Парижі має відкритися торговий центр La Samaritaine, над проєктом реконструкції якого працювали архітектори із SANAA. Студія вирішила покрити фасади будівлі 19 століття скляною хвилястою обшивкою.

Парк Little Island від Heatherwick Studio, США

Зображення: Heatherwick Studio

Проєкт Little Island (раніше відомий як Пірс 55) від архітектора Томаса Гізервіка – парк над річкою Гудзон у Нью-Йорку. Парк із оглядовими майданчиками і зонами для прогулянок буде триматися над водою на 132 грибоподібних колонах.

Галерея Bourse de Commerce від Тадао Андо, Франція

Фото: Tadao Ando

Ще однією оновленою історичною будівлею в Парижі, яка відкриється в 2021 році, є Bourse de Commerce – фондова біржа 18 століття, яку Тадао Андо перетворює на галерею сучасного мистецтва. Виставкові площі будуть розміщені в круглій бетонній конструкції під оригінальним куполом будівлі.

Електростанція Shenzhen East Waste-to-Energy Plant від Schmidt Hammer Lassen Architects та Gottlieb Paludan Architects, Китай

Зображення: Schmidt Hammer Lassen Architects

Це буде найбільша у світі електростанція, яка вироблятиме енергію із відходів, вона зможе спалювати до 5000 тонн сміття на день. Дві третини круглого даху заводу будуть покриті фотоелектричними панелями, що дозволить заводу також генерувати електроенергію із сонця.

Виноробня Le Dôme від Fosters + Partners, Франція

Зображення: Fosters + Partners

Виноробня Le Dôme від бюро Нормана Фостера матиме виразну куполоподібну форму, що дозволяє їй не виділятися на місцевості. Стіни будуть виготовлені із утрамбованої землі та бетону, а дах покриватиме теракотова черепиця.

Музей Ordrupgaard від Snøhetta, Данія

Зображення: Snøhetta

Прибудова до художнього музею Ordrupgaard – це занижена будівля, яка вестиме до галереї, збудованої Zaha Hadid у 2005 році. Нова конструкція спроєктована таким чином, що на поверхні лишається тільки її сталевий дах, що нагадує абстрактну скульптуру, основна ж частина заходиться під землею.

Багатофункціональна будівля Valley від MVRDV, Нідерланди

Зображення: MVRDV

Valley – це багатоповерхова мультифункціональна будівля в Роттердамі, яка буде складатися з трьох башт із деревами на терасах.

Скейтпарк F51 від Holloway Studio Великобританія

Фото: Joel Cullum, Holloway Studio

Скейтпарк F51 буде відкрито у британському приморському містечку Фолкстон, Кент. Бетонна конструкція матиме три поверхи.

Музей Küppersmühle від Herzog & de Meuron, Німеччина

Зображення: Herzog & de Meuron

Це розширення до музею Küppersmühle, що складатиметься із трьох цегляних галерей, прибудованих до промислових будівель поряд.

Штаб-квартира Bee'ah від Zaha Hadid Architects, ОАЕ

Зображення: Zaha Hadid Architects

Штаб-квартира компанії Bee'ah в Об'єднаних Арабських Еміратах буде розташована в пустельній місцевості та матиме дзеркальну поверхню, щоб протистояти екстремальним погодним умовам.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі