У Білорусі запровадили плату за виїзд із країни на автомобілі, яка діятиме з 1 січня 2021 року до 1 січня 2023-го. Такі зміни передбачені в оновленому Податковому кодексі й аргументовані тим, що «під час пандемії країні потрібно консолідувати прибутки».

Як це працюватиме?

У Білорусі є шість областей. Кожна із них отримала право вводити або не вводити плату за виїзд із країни на своїх КПВВ. Розмір плати області визначатимуть також самостійно.

Збір поширюється на авто вагою не більше 5 тонн (це можуть бути як легкові авто, так і вантажівки), водночас кількість пасажирів не має значення. Платити мають водії.

Хто може не платити?

Від сплати за виїзд із Білорусі звільняються, зокрема, білоруські держслужбовці, іноземні дипломати, учасники міжнародних змагань, ліквідатори аварії на ЧАЕС, учасники Другої світової війни, люди з інвалідністю та люди, які їдуть на похорон родичів.


У серпні через нестабільну політичну ситуацію в Білорусі (протести після президентських виборів) IT-компанії почали вивозити своїх працівників із Білорусі, оскільки затримання ІT-спеціалістів і тривалі відключення інтернету – це ризик для бізнесу. 4 жовтня Україна спростила в’їзд і працевлаштування для ІТ-фахівців із Білорусі.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Белта