Конституційний Суд України відмовився виконувати указ президента Володимира Зеленського про відсторонення Олександра Тупицького з посади судді КСУ, повідомили в суді.

Там кажуть, що з конституційно-правового погляду указ президента є «юридично нікчемним» і не може підлягати виконанню, оскільки президент, видавши його, перевищив свої конституційні повноваження.

Також у КСУ вважають, що указ Зеленського суперечить конституційним засадам організації державної влади в Україні, конституційним принципам діяльності КСУ й «посягає на конституційно-правовий статус судді КСУ».

«Видання президентом цього указу фактично є протиправним втручанням у діяльність судді Конституційного Суду», – наголосили там, додавши, що Тупицький продовжить виконувати обов’язки, а Зеленського закликали «негайно скасувати свій указ».

Що сталося?

Увечері, 29 грудня, президент Зеленський своїм указом відсторонив від посади на 2 місяці голову Конституційного Суду України Олександра Тупицького.

Про відсторонення Тупицького просив Офіс Генерального прокурора: голову КСУ викликали на допит у справі ексголови Вищого господарського суду Віктора Татькова, який у розшуку. У цій справі Тупицького підозрюють у тому, що він підкупив свідка. Але голова КСУ Тупицький на допит не прийшов.

Що було до цього?

27 жовтня КСУ ухвалив рішення (за поданням депутатів Верховної Ради) позбавити Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) права на доступ до державних реєстрів. Рішення ОЗНАЧАЄ скасування електронного декларування, повноважень НАЗК на перевірку підозрюваних у корупції чиновників, а також скасування їхнього незаконного збагачення й конфіскації в них корупційних активів. Верховна Рада потім повернула скасовані повноваження, але конституційна криза продовжується.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Рінат Серенко