Верхня палата парламенту Аргентини (Сенат) схвалила законопроєкт про легалізацію абортів до 14 тижня вагітності. Це питання розглядали вже вдев’яте, пише BBC.

У Латинській Америці аборти дозволені в Уругваї, Кубі та Гаяні. Через вплив католицької церкви в більшості країн регіону цю процедуру вважають незаконною або злочином.

Верхня палата аргентинського парламенту Аргентини відхилила аналогічний документ два роки тому, а тепер його підтримали 38 сенаторів, 29 виступили проти, один утримався. Під час голосування біля парламенту проходили акції, на яких зібралися як прихильники легалізації абортів, так і противники. 

У правозахисній організації Amnesty International вважають, що тепер в Аргентині закріплено законом те, що й так відбувається в країні щодня.

За офіційними даними, щороку в Аргентині роблять від 370 до 520 тисяч нелегальних абортів, пише France24. Унаслідок таких процедур 39 тисяч жінок потрапляють до лікарень. За підрахунками громадських організацій, протягом 2016–2018 років понад сім тисяч дівчаток віком 10–14 років стали матерями внаслідок зґвалтування.

Проти легалізації абортів виступила католицька церква. Папа Римський, який є аргентинцем, перед голосуванням написав: «Син Божий народився вигнанцем, щоб сказати нам, що кожен вигнанець – дитя Боже».

В Аргентині аборти регулюються законом від 1921 року. Вони дозволені лише в разі зґвалтування або загрози життю матері. У всіх інших випадках жінці загрожує 15 років ув’язнення.

У правозахисній організації Human Rights Watch вважають, що ухвалений закон може дати поштовх до узаконення процедури в інших державах регіону, оскільки Аргентина є однією з найбільш впливових країн у Латинській Америці.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі