Президент Володимир Зеленський своїм указом відсторонив від посади на 2 місяці голову Конституційного Суду України (КСУ) Олександра Тупицького.

«Я підписую цей указ заради відновлення справедливості та вирішення конституційної кризи», – сказав Зеленський.

Про відсторонення Тупицького просив Офіс Генерального прокурора: голову КСУ викликали на допит у справі ексголови Вищого господарського суду Віктора Татькова, який у розшуку. У цій справі Тупицького підозрюють у тому, що він  підкупив свідка. Але голова КСУ Тупицький на допит не прийшов. 

29 грудня президент Зеленський скликав засідання РНБО через конституційну кризу.

«Це не звільнення, це не припинення його повноважень судді, це тимчасовий захід, передбачений Кримінально-процесуальним кодексом України, статтею 154», – пояснив представник у КСУ Федір Веніславський.


27 жовтня КСУ ухвалив рішення (за поданням депутатів Верховної Ради) позбавити Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) права на доступ до державних реєстрів. Рішення ОЗНАЧАЄ скасування електронного декларування, повноважень НАЗК на перевірку підозрюваних у корупції чиновників, а також скасування їхнього незаконного збагачення й конфіскації в них корупційних активів.

Верховна Рада потім повернула скасовані повноваження, але конституційна криза продовжується.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі