Забудовник, який зруйнував будівлю колишнього військового сухарного заводу на вулиці Протасів Яр, 3, у Києві не мав дозволу на проведення робіт від Міністерства культури та інформаційної політики України. Про це міністерство розповіло у відповідь на запит The Village Україна.

«Електронна база даних документообігу Міністерства культури та інформаційної політики України станом на момент підготовки даного листа (28 грудня 2020 року – ред.) не містить відомостей щодо наявності погодження проектної документації, дозволів на проведення земляних робіт за вказаною адресою», – відповіло відомство.

Оскільки будівля була розташована в межах центрального історичного ареалу Києва, у зоні охоронюваного ландшафту, будь-які земельні чи будівельні роботи могли проводитися тут тільки за наявності дозволу Мінкульту. 

Зруйнована будівля на вул. Протасів Яр, 3. Фото: Ілля Соколов

Будівлю військового сухарного заводу на вулиці Протасів Яр, 3, почали руйнувати 12 грудня. Місцеві активісти намагалися викликати поліцію, проте правоохоронці не приїхали.

Під видом реконструкції на місці дореволюційної споруди (1885–1886) зводять 8-поверховий офісний центр Protasiv за проєктом архітектора Федора Юнакова. Замовником є трикотажна фабрика «Роза» (до початку робіт у будівлі знаходився її шоурум). Роботи виконує підрядник «Альтіс-Констракшн».

Юристи «Мапи Реновації» знайшли й інші порушення законодавства під час виконання будівельних робіт на ділянці. Організація ініціювала колективний позов до Генеральної прокуратури через руйнування історичної будівлі, який підписали більше 50 осіб і подали 22 грудня.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі