Учені з Університетського коледжу Лондона (UCLH) почали тестувати препарат, що потенційно зможе забезпечити імунітет до COVID-19 протягом восьми днів, тоді як вакцини дозволяють сформувати його упродовж місяця, пише The Guardian.

Препарат називається Storm Chaser. Це коктейль антитіл, який треба вводити в організм у два етапи. Вчені розробили його спільно з фармацевтичною компанією AstraZeneca, яка разом з Оксфордським університетом створила вакцину проти коронавірусу.

Зробити щеплення новим препаратом пропонують людям, які в останні вісім днів близько контактували з хворими на COVID-19. Наразі вчені зробили щеплення 10 пацієнтам і почали спостерігати за ними.

Якщо випробування будуть успішними, препарат можна буде використовувати для запобігання спалаху захворювання у лікарнях, будинках для людей похилого віку чи гуртожитках.

Розробники сподіваються, що препарат захищатиме від COVID-19 протягом шести місяців або навіть року. Вони очікують, що ліки можуть стати доступними в березні або квітні 2021 року. Для цього потрібно схвалення медичного регулятора.


Україна, найімовірніше, отримає вакцину виробництва компанії Astra Zeneka у межах програми COVAX. МОЗ вже затвердило план вакцинації від COVID-19. Протягом 2021–2022 років в Україні планують вакцинувати 20 мільйонів людей. 

Нині для щеплень у ЄС використовують препарати від Pfizer і BioNTech. 21 грудня Європейське агентство з лікарських засобів (ЕМА) схвалило використання цієї вакцини.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі