В Україні заплановано п’ять етапів вакцинації населення від коронавірусу, а не чотири, як повідомили раніше в Центрі громадського здоров’я, розповів очільник МОЗ Максим Степанов.

Ці п’ять етапів охоплюють 20212022 роки.

 Перший етап – вакцинація людей із критичним рівнем інфікування, розвитку COVID-19 і тих, які виконують критичну функцію реагування на пандемію. Ідеться про медпрацівників і військовослужбовців в зоні ООС на Донбасі. На цьому етапі вакцинацією охоплять приблизно 355 тисяч осіб.

 Другий етап – вакцинація людей із дуже високим рівнем інфікування й тих, хто надає медичні послуги. Ідеться про людей старше 60 років і медпрацівників. Охоплення  2,3 мільйона осіб.

 Третій етап – вакцинація людей із високим ризиком інфікування й тих, хто підтримує безпеку та життєдіяльність країни. Охоплення – 7,2 мільйона осіб.

 Четвертий етап – вакцинація людей із підвищеним ризиком інфікування та тих, хто підтримують безпеку й життєдіяльність держави. Охоплення приблизно 11 мільйонів осіб.

 П’ятий етап – вакцинація інших категорій населення, які не входять до числа пріоритетних груп. Охоплення  приблизно 19 мільйонів осіб. Цей етап почнуть після виконання попередніх і за умови широкого доступу до вакцин від COVID-19.

Усього МОЗ виділяє дев’ять пріоритетних груп населення, яких вакцинуватимуть першочергово. Серед них, зокрема, медики, військовослужбовці, люди старші 60 років, освітяни.


Раніше в Центрі громадського здоров’я представили план вакцинації, у якому йшлося про чотири етапи. Перший етап планують з січня по квітень 2021 року. У межах глобальної ініціативи COVAX Україна має безкоштовно отримати 8 мільйонів доз вакцини. Їх вистачить на вакцинацію 4 мільйонів людей, оскільки вакцина мають вводити двічі.

Проте наразі Україна домовляється про додаткові 8 мільйонів доз вакцини на додачу до вже такої ж кількості гарантованих. Загалом Україна хоче безкоштовно провакцинувати людей, які належать до групи ризику, а це приблизно 21 мільйон громадян.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі