Міністерство охорони здоров’я назвало можливі причини появи нового штаму коронавірусу, який виявили у Великій Британії.

«Одним із можливих пояснень виникнення нового варіанта SARS-CoV-2 є тривала інфекція в одного пацієнта з імуносупресією [ослаблення імунітету]. Така тривала інфекція може призвести до накопичення мутацій із підвищеною швидкістю», – кажуть у МОЗ.

Іншим можливим поясненням можуть бути процеси адаптації вірусу, що відбуваються в різних сприйнятливих видів тварин, а потім передаються людям від тварин-господарів. Є дані про схожість шипового протеїну зі штамом вірусу, виявленим у норок із Данії, додають у МОЗ.

«Віруси постійно зазнають мутацій. Поява нового варіанта SARS-CoV-2 очікувана й не є приводом для занепокоєння. Диверсифікацію SARS-CoV-2 внаслідок процесів еволюції й адаптації спостерігають в усьому світі, і вона відбуватиметься через постійне передавання вірусів», – пояснюють фахівці.

На сьогодні немає ознак підвищеної тяжкості інфекції (або смертності), що пов’язані з новим штамом COVID, наголосили в МОЗ.

Так само поки немає доказів того, що він впливає на дію вакцини чи лікування. Водночас більшість випадків інфікування новим видом вірусу реєстрували в людей до 60 років, у яких рідше розвиваються важкі симптоми.

Вивчення нового варіанта SARS-CoV-2 триває, і результати мають бути найближчими тижнями.


У грудні Велика Британія повідомила про виявлення нового штаму коронавірусу. 20 грудня прем’єр-міністр Британії Борис Джонсон повідомив, що новий штам коронавірусу може бути на 70% більш заразним, ніж первинний. Майже 30 країн припинили з Британією сполучення, Україна поки цього не робитиме.

Ми детально розповідали новий штам COVID-19. Читайте, що про нього відомо та чи варто боятися.