Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» переніс відкриття інсталяції під назвою «Погляд у минуле» на січень 2021 року. 

Інсталяцію планували відкрити 22 грудня, але через карантин і ситуацію із захворюваністю на коронавірус перенесли. Нову дату обіцяють повідомити пізніше. 

Інсталяція «Погляд у минуле» складається із двох кам’яних валунів, між якими лежить дерево. У кам’яні стели вмонтовані монокуляри з фотографіями німецького військового фотографа Йоганнеса Геле, зроблені ним восени 1941 року в окупованому Києві.

На проспекті Перемоги сфотографовані тіла двох чоловіків, повз які йде натовп. Дослідники Меморіального центру точно визначили місце, де були зроблені світлини, тому саме там будуть стояти валуни з фото.

Фото: Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр»
Фото: Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр»

Авторка проєкту, художниця й архітекторка Анна Камишан пояснила, що мета інсталяції – на мить зупинити людину, яка постійно поспішає, і дати їй можливість зазирнути в минуле.

Інсталяцію відкриють 22 грудня на проспекті Перемоги, біля Міністерства освіти та науки України.


У вересні 2020 року Меморіальний центр «Бабин Яр» відкрив чотири об’єкти інсталяції на території Бабиного Яру з фотографіями Йоганнеса Геле. Встановлені монокуляри відтворюють вигляд цієї території станом на початок жовтня 1941 року, відразу після масових розстрілів 29–30 вересня. Вони знаходяться на точно визначених за допомогою 3D-моделювання точках, саме там, де німецький фотограф їх зняв. Також у Бабиному Яру відкрили аудіовізуальну інсталяцію «Дзеркальне поле».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка та фото: Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр»