Кабінет міністрів затвердив час прибуття бригад екстреної медичної допомоги залежно від стану пацієнта. Звернення поділили на критичні, екстерні, неекстрені, непрофільні.

Час прибуття «швидкої» за критичними викликами (коли є потреба в реанімаціїстановить 10 хвилин із моменту звернення. У випадках, які не залежать від медиків (дорожній рух, погодні умови, епідситуація тощо), допускається перевищення нормативу не більше ніж у 25% випадків.

За екстреними викликами (коли треба надати допомогу на місці або транспортувати) лікарі мають приїхати за 20 хвилин. Допускається перевищення нормативу не більше ніж у 15% випадків.

За неекстреної ситуації (коли стан людини не несе загрози її життю та здоров’ю) диспетчер може порекомендувати звернутися до сімейного лікаря чи найближчого відділення екстреної меддопомоги. Якщо такої змоги в пацієнта немає, до нього можуть направити «швидку», яка не виконує критичні чи екстрені виклики.

Непрофільні звернення перенаправлятимуть сімейним лікарям або пацієнта проконсультують дистанційно.

Постанова уряду набере чинності з 1 січня 2021 року.


За даними МОЗ, в Україні працюють 25 регіональних центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. У системі працюють 2954 бригади, у кожну з яких входять 2–4 співробітники. 

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі