У Німеччині з середи, 16 грудня, удруге за рік набув чинності «жорсткий» локдаун, повідомляє DW. Обмеження діятимуть щонайменше до 10 січня.

Будуть закриті більшість магазинів, за винятком продовольчих і тих, які продають товари щоденного вжитку. Також залишаться відкритими аптеки, банки й АЗС. Не працюватимуть під час локдауну перукарні й салони краси.

Діти дошкілького та шкільного віку за можливості повинні залишатися вдома. Аби зробити можливим догляд за дітьми, підприємствам радять пропонувати співробітникам працювати з дому. Також уряд рекомендував компаніям за можливості оголосити канікули на час локдауну.  

Зустрічатися під час карантину можна максимально п’ятьом людям із двох домогосподарств. Це обмеження дещо послаблять на час святкування Різдва, з 24 по 26 грудня, однак лише для кола найближчих родичів. Богослужіння в храмах дозволять, але без співів і з дотриманням гігієнічних заходів, а також за умови попереднього запису.

Крім того, у країні буде заборонено вживання алкогольних напоїв у громадських місцях (передбачені штрафи). Також заборонять продаж піротехніки.


Франція з 15 грудня вирішила ввести нічну комендантську годину на всій території країни. А через зростання кількості хворих на COVID Греція продовжила локдаун до 7 січня.