Будівлю колишнього військового сухарного заводу під Байковою горою в Києві частково зруйнували. На її місці планують побудувати офісний центр.

Станом на ранок 15 грудня зруйновано 1/3 будівлі, що розташована на вул. Протасів Яр, 3, розповів The Village Україна киянин Ілля Соколов. Почалися будівельні роботи на місці орієнтовно 12 грудня.

«Фасад у бік залізниці поки не ушкоджено, так само ще ціла частина з боку вул. Протасів Яр. Пошкоджено головним чином середину й кут убік Байкової гори», – пояснив він.

Будівельна техніка руйнує частину сухарного заводу на Протасовом Яру, 3, у Києві. Фото: Антон Короб

Активісти намагалися викликати поліцію, проте правоохоронці не приїхали. «Поліція відзвонилася, сказала, що з огляду на те, що звернення з цього питання вже були й наразі на майданчику нікого не має, вони не приїдуть», – сказав Ілля.

Руйнація будівлі сухарного заводу. Фото: Ілля Соколов

Судячи із паспорта об’єкта, там відбувається «реконструкція існуючої нежитлової будівлі з надбудовою без зміни призначення». На місці дореволюційної споруди з’явиться 8-поверховий офісний центр.

Паспорт об’єкта. Фото: Ілля Соколов

Замовником «реконструкції» є трикотажна фабрика «Роза» (до початку робіт у будівлі знаходився її шоурум). Роботи виконує підрядник «Альтіс-Констракшн», а проєкт розробила «Творча майстерня «С.Юнаков»». Авторський нагляд здійснює архітектор Федір Юнаков.

Такий вигляд будівля мала у 2017 році. Фото: Антон Короб

Редакція The Village Україна намагалася зв’язатися з авторами проєкту, виконавцями та замовниками, але поки не отримала коментарів.

На сайті бюро Yunakov Architects є проєкт офісного центру PROTASIV, проте він не схожий на той, що зображено на паспорті об'єкта.

Проєкт офісного центру PROTASIV. Візуалізація: Yunakov Architects

Краєзнавець Антон Короб зазначив, що, судячи з руїн, будівля знаходилася в придатному для використання стані. Проте держава не охороняє її як пам’ятку, оскільки споруду не внесли до реєстру пам’яток.

Так виглядав сухарний завод на початку 1920-х років. Фото з книги В. Ієвлєвоі «Очерки индустриального развития Киева XIX – начало ХХ века». Фото: Антон Коробов

«Але є одна важлива обставина: ця споруда входить до історичного ареалу забудови міста Києва, відповідно до додатку до Генплану. Отже, будь-яке будівництво тут має бути за погодженням з Міністерством культури», – сказав він у коментарі The Village Україна.

Департамент охорони культурної спадщини КМДА підтвердив, що будівля знаходиться в межах історичного ареалу Києва, проте там не знають, чи забудовник отримав потрібні дозволи від міністерства.

Попри те, що в паспорті об’єкта вказано, що це реконструкція, під таке поняття підпадає будь-яке будівництво в межах фундаменту попередньої будівлі, пояснює Антон Короб.

«Але є ще загроза від цього будівництва, окрім втрати будівлі та спотворення вигляду Протасового Яру. Це ризик порушення системи підземних вод, геологічної структури в підошві Байкової гори. Якщо внизу почати будівництво, можна змінити напрямки підземних вод, підуть зсуви. А наверху стоїть Бактеріологічний інститут – визначна пам’ятка архітектури, палац, який умирає в приватних руках. Якщо попливе Бактеріологічний інститут, його буде не відновити. А це одна з найкращих будівель епохи історизму в Києві», – сказав Антон Короб.

Будівля Бактеріологічного інституту в Києві. Фото: «Біофарма»

Зруйнована будівля була частиною комплексу колишнього військового сухарного заводу, побудованого в 1880-і роки під Байковою горою в Києві. До нього входило зерносховище, хлібопекарня, складські приміщення, млин. У 1920 році завод спалили поляки, відступаючи з Києва, а в 1930-ті його реконструювали під трикотажну фабрику імені Рози Люксембург. Споруда за адресою Протасів Яр, 3, була адміністративною будівлею заводу або житловою касарнею, побудованою в 1885–1886 роках.