Дев'ять із десяти людей у ​​70 країнах із низьким рівнем доходу можуть не отримати щеплення від коронавірусу у 2021 році, оскільки більшість вакцин придбав Захід, повідомляє The Guardian.

Такі дані представив Альянс вакцин, до якого входять організації Amnesty International, Frontline AIDS, Global Justice Now та Oxfam.

Багаті країни, у яких живе 14% світового населення, придбали 53% вакцин, що пройшли випробування. Наприклад, найбільше доз вакцин від коронавірусу закупила Канада. Країні вистачить вакцин, щоб зробити щеплення кожному канадцю п'ять разів, пояснив альянс.

Майже всі поставки вакцини Pfizer/BioNTech надходитимуть до багатих країн. Захід придбав 96% доз. Вакцина Moderna теж спрямована виключно на багаті країни, кажуть в альянсі. Оскільки висока ціна на обидві вакцини, а також умови зберігання при низькій температурі ускладнюють доступ до них для країн із низьким рівнем доходу.

Доступною для бідних країн може бути оксфордська вакцина AstraZeneca, яка показала 70% ефективності. Її можна зберігати при температурі холодильника, пояснюють в альянсі. 64% ​​доз AstraZeneca направлять у країни, що розвиваються. Однак ця вакцина може охопити тільки 18% населення світу в 2021 році.

Результати аналізу альянсу показали, що 67 країн із низьким та нижчим середнього рівнів доходу можуть не отримати вакцини. Серед них Україна, Кенія, М'янма, Нігерія та Пакистан.


Компанії Pfizer і BioNTech розробили вакцину від COVID-19, яка показала ефективність 90% у третій (останній) фазі клінічних випробувань. Згодом ефективність зросла до 95%.

Велика Британія стала першою країною у світі, яка схвалила вакцину від коронавірусу від Pfizer і BioNTech. Країна придбала 40 мільйонів доз. Учора, 8 грудня 2020 року, у Британії розпочалася масова вакцинація серед людей похилого віку та медпрацівників.

Вакцина Moderna показала 94,1% ефективності. У листопаді 2020-го її подали на реєстрацію в США. Розробники заявили, що Moderna захищає від коронавірусу щонайменши протягом трьох місяців.

Британська вакцина від коронавірусу AstraZeneca показала 70% ефективності. Вона ще має пройти реєстрацію. Уже виготовили 4 мільйони доз. Уряд Британії замовив 100 мільйонів доз для щеплення 50 мільйонів мешканців.

Серед мешканців України 40% не готові робити щеплення від COVID-19, навіть якщо вакцина буде безкоштовною.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі