Рада Європейського Союзу ухвалила санкційний механізм за порушення прав людини, повідомив кореспондент «Радіо Свобода» Рікарду Джозвяку.

Він набуде чинності 10 грудня.


У жовтні 2020 року Європейська комісія запропонувала створити, а 2 грудня погодила механізм запровадження санкцій за порушення прав людини. Він буде діяти в усьому світі. Зокрема, поширюватиметься на державні й недержавні суб’єкти. Механізм передбачає замороження активів і заборону на в’їзд у ЄС для тих, хто порушує права людини.

ЄС сформулює перелік «серйозних порушень прав людини». Його оприлюднять після 10 грудня 2020 року. Відомо, що туди віднесуть геноцид, тортури, убивства та зникнення людей, насильство, системні порушення прав людини на зібрання й асоціації, якщо вони трапляються регулярно. Після цього сформують список імен, організацій чи держав, які порушують права людей регулярно.

Серед аналогів відомі Акт Магнітського, «Чорний список», «список Кардіна». Це закони США й інших країн, де розміщені імена російських чиновників, які причетні до порушення прав людини.

Зокрема, Акт Магнітського виник у результаті справи компанії Hermitage Capital Management у 2007 році. Тоді відбулося розкрадання з російського бюджету 5,4 мільярда рублів. Це вважається найбільшим в історії одноразовим розкраданням коштів із держбюджету Росії. У результаті справи в листопаді 2009 року в СІЗО помер російський адвокат Сергій Магнітський. Він один із тих, хто ініціював розслідування злочину.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі