Генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Адханом Гебреісус у своєму твітері розповів про те, як святкувати новорічні свята під час пандемії COVID-19.

«У період свят ми всі хочемо бути разом із людьми, яких ми любимо. Але зустріч з близькими та друзями не варта того, щоб наражати їх або себе на ризик», – зазначив Гебреісус.

Він підкреслив, що, хоча пандемія вплине на те, як ми будемо святкувати зимові свята, але це не означає, що ми не можемо святкувати.

«Перше питання, яке треба поставити собі: чи дійсно вам треба подорожувати? Для багатьох людей – це сезон, щоб залишитися дома й бути в безпеці», – зазначив він.

Якщо подорожі все ж таки неминучі, то голова ВООЗ рекомендував дотримуватися запобіжних заходів, щоб мінімізувати ризик, а саме триматися на відстані та носити маску в аеропорту та на вокзалі, а також у літаку, потязі й автобусі; носити з собою санітайзер і часто мити руки милом та водою. Але в разі поганого самопочуття подорожувати не слід, підкреслив Гебреісус.

Інші поради ВООЗ на період свят:

  • Святкувати зимові свята з тими людьми, з ким ви мешкаєте, й уникати святкування з іншими.
  • Зустрічатися з друзями та родичами, що не живуть з вами, варто на вулиці із дотриманням дистанції та не знімаючи маску.
  • Уникати людних торгових центрів, ходити за покупками в магазини, коли там менше людей, за можливості користуватися онлайн-шопінгом.

В Україні скасували карантин вихідного дня та готуються до локдауну. МОЗ і президент рекомендували запровадити жорсткі обмежувальні заходи вже після Нового року, у січні 2021 року.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі