Комісія ООН виключила медичний канабіс із переліку найнебезпечніших наркотиків у світі, повідомляє The New York Times.

53 держави-учасниці комісії отримали рекомендації ВООЗ про те, щоб перекласифікувати канабіс і його похідні. Саме це стало підставою змін.

Ухвалене рішення не матиме наслідків для ослаблення міжнародного контролю, кажуть в ООН. Уряди й надалі матимуть можливість обирати, як класифікувати канабіс.

Актуальна регуляція вживання канабісу стримує дослідження в галузі, тож зміна класифікації ООН може допомогти легалізувати канабіс у всьому світі, пояснив журналіст тематичного ресурсу Marijuana Business Daily Альфредо Паскуаль.

Підтримали рішення США, європейські країни та кілька інших. Проти проголосували Китай, Єгипет, Нігерія, Пакистан і Росія. Україна утрималася від голосування.


 До цього часу канабіс входив у список IV Єдиної конвенції про наркотичні засоби 1961 року. Там він поряд із небезпечними наркотиками, що викликають сильну залежність. Наприклад, до того ж переліку належить героїн.

За допомогою канабісу лікують хронічний біль, епілепсію, анорексію, посттравматичний синдром, захворювання імунної системи, артрит і ревматизм, астму, хвороби Альцгеймера та Паркінсона, діабетичну нейропатію й інші недуги.

 В Україні заборонене як вживання препаратів на основі канабісу, так і дослідження коноплі. За це передбачена кримінальна відповідальність. У 2019 році на сайті Верховної Ради зареєстрували петицію з вимогою законодавчо врегулювати використання канабісу для науки та медицини в Україні. Петиція набрала 25 тисяч підписів.

Читайте текст про те, хто підтримує легалізацію медичного канабісу в Україні та чому це важливо.

 Першою країною у світі, яка повністю легалізувала марихуану, став Уругвай. Далі до переліку приєдналася Канада

 Вживання канабісу з медичною ціллю дозволено в таких країнах Європи: Данії, Австрії, Італії, Швейцарії, Польщі, Фінляндії, Північній Македонії. Крім того, медична марихуана дозволена в Туреччині, Ізраїлі, Замбії, Зімбабве, Перу, Таїланді, Вануату та Панамі.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі