В Україні не будуть продовжувати «карантин вихідного дня», повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду 2 грудня.

«Ми отримали позитивний ефект. 30 листопада за попередній тиждень було на 6 тисяч випадків захворювання менше, ніж прогнозували. Також стабілізувалася ситуація із зайнятістю ліжок у лікарнях хворими на COVID-19: вона вже місяць тримається на рівні 27–28 тисяч. Це дозволяє нам зняти саме ці обмеження («карантин вихідного дня» – ред.)», – сказав Шмигаль.

І на вихідних, і в будні тепер будуть діяти обмеження помаранчевої карантинної зони.

У помаранчевій зоні заборонено:

 перебування в транспорті та громадських місцях без маски;

 перебування на вулиці без документів;

 перевезення в громадському транспорті більше пасажирів, ніж кількість сидячих місць (крім метро);

 робота закладів громадського харчування (+з організацією дозвілля) та нічних клубів з 22:00 до 07:00;

 діяльність закладів із розміщення (крім готелів, реабілітаційних центрів для людей з інвалідністю);

 відвідування закладів соцзахисту, де перебувають літні люди, і пунктів тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства;

 робота спортзалів, фітнес-центрів і музеїв, якщо в них перебуває більше 1 особи на 20 м2;

 заповненість залів театрів і кінотеатрів більше 50%;

 проведення культурних, спортивних, релігійних та інших заходів, якщо в них беруть участь більше 20 осіб (виключення – деякі спортивні змагання);

 відвідування закладів освіти групами більше 20 осіб, крім закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної та спеціалізованої мистецької освіти;

 відвідування закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної, спортивної та спеціалізованої мистецької освіти в разі, коли на самоізоляції перебуває більше ніж 50% учнів і персоналу.

Наразі в уряді обговорюють можливе посилення карантину, і в разі ухвалення рішення про введення нових обмежень українців попередять за 7 днів.


11 листопада в Україні скасували «адаптивний» карантин і ввели загальнодержавний, який передбачає обмеження «помаранчевої» карантинної зони на всій території країни. Водночас ввели «карантин вихідного дня»: у суботу та неділю відвідувачів не мали права приймати, зокрема, заклади громадського харчування, спортивні зали та ТРЦ.

Із 25 листопада набрала чинності постанова, згідно з якою уряд повинен попереджати про посилення карантину за 7 днів до його початку.

 1 грудня в РНБО заявили, що локдаун в Україні введуть 100%.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Національна поліція України