У Чорнобильській зоні планують модернізувати полігон твердих побутових відходів «Лелів» за позабюджетні гроші. А також хочуть розпочати сортувати сміття. 

Щороку в зоні ЧАЕС утворюється приблизно 5 тисяч м³ побутових відходів. Усе сміття захоронюють на полігоні «Лелів». Перед захороненням сміття обов’язково потрібно сортувати. Однак в Україні не передбачене фінансування сортування в ЧАЕС.

Через це вирішили залучити приватну компанію «Консалт-Світязь» для того, щоб розпочати сортувати сміття за комерційним тарифом. А тільки після цього його відправлятимуть на полігон, пояснив перший заступник голови Держагентства з управління зоною відчуження Андрій Пляцко.

«Консалт-Світязь» уже має дозвіл на роботу на полігоні «Лелів». Зокрема, може збирати безпечні відходи, обробляти їх, а також відновлювати відсортовані відходи.


 Протягом листопада 2020 року на полігон вивезли 1000 тонн сміття. У зоні ЧАЕС планують зменшити обсяги захоронення відходів до 20%, враховуючи вже наявні показники.

 Організація Save Dnipro повідомила про значне перевищення рівня радіації в Чорнобильській зоні. 17 та 18 листопада 2020 року на станції моніторингу біля нового сховища відпрацьованого ядерного палива СВЯП-2 показники радіаційного забруднення піднялися до 124 000 нЗв/годину. Норма 210 нЗв/годину (у 600 разів менше). Це сталося через перевірку датчиків, пояснили в зоні ЧАЕС.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі