Сміттєпереробний завод у Львові планують побудувати орієнтовно за два роки, повідомив львівський міський голова Андрій Садовий в інтерв’ю «Бабелю».

«Ми почали будувати завод у Львові. Сьогодні завершені підготовчі роботи, підведені всі комунікації та мережі, є рішення Європейського банку щодо компанії, яка будуватиме другий етап, є станція компостування», – каже Садовий.

10 мільйонів євро на будівництво заводу взяли з гранту Євросоюзу, ще 25 мільйонів євро – це пільговий кредит на десять років.

«Якби не ці кошти, ми б не змогли його збудувати. До 2016 року тонна утилізації відходів на полігоні коштувала 2–3 долари, а тонна утилізації на заводі з переробки в Європі – від 40 до 120–150 доларів. Тобто будь-який збудований сьогодні такий завод – це планово збитковий об’єкт. У Європі їх дотують за кошт грантів і Європейського Союзу», – сказав мер Львова.


 У травні 2016 року на Грибовицькому сміттєзвалищі, куди вивозили сміття зі Львова, сталася пожежа, унаслідок чого під завалами загинули троє рятувальників, а четвертого досі не знайшли. Звалище закрили, а у Львові накопичилися тонни сміття, яке місяцями не могли утилізувати – частину з нього вивозили до інших областей України.

Сміття, яке не вмістилося в контейнер у Львові у 2017 році / Фото: Wikimedia Commons

 У жовтні 2020 року Європейський банк реконструкції та розвитку дозволив нідерландсько-литовському консорціуму WTT-Axis побудувати у Львові сміттєпереробний завод.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Wikimedia Commons