Карпати в небезпеці через незаконну вирубку лісів, повідомляє УП із посиланням на виконавчу директорку програми ООН із питань довкілля Інгер Андерсен.

Ліси Карпат зникають із загрозливою швидкістю, їх незаконно вирубують і вивозять закордон, сказала Андерсен.

Серед наявних наслідків вона назвала повені, підтоплені села й дороги, руйнування мостів і загибель людей. Це все відбувається через зміну клімату, пояснила Андерсен.

ООН закликає зміцнити вплив законодавства, щоб зберегти довкілля. А також збільшити транскордонну співпрацю й активізувати боротьбу зі змінами клімату.


 Державне агентство з питань лісових ресурсів запустило пілотний проєкт з електронного реєстру легальних рубок лісу. Онлайн-карта рубок працює в пілотному режимі й поширюється на три області: Чернігівську, Полтавську, Рівненську. У разі виявлення нелегальних робіт можна звертатися до поліції або Держлісагентства.

 Вирубування тропічних лісів шкодить екології вшестеро більше, ніж вважалося раніше. Учені проаналізували викиди парникових газів через вирубування, розчищення та пожеж у тропічних лісах за 13 років (2000–2013). З’ясувалося, що попередні дослідження занижували оцінки вшестеро, тобто на 6,53 мільярда тонн викидів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі