Уряд Шотландії ухвалив в останньому читанні законопроєкт про безкоштовне забезпечення жінок і дівчат засобами інтимної гігієни. Це перша країна світу, яка узаконює таку ініціативу.

Відповідно до закону тампони й прокладки повинні бути доступні та безкоштовні в туалетах шкіл, коледжів та університетів.

Крім цього, уряд країни зможе вимагати й інші громадські заклади робити прокладки й тампони безкоштовними. Для цього країна щороку виділятиме приблизно 8,7 мільйона фунтів стерлінгів на рік (майже 300 мільйонів гривень).


 У 2018 році шотландський уряд анонсував, що країна безкоштовно надаватиме предмети особистої гігієни студентам та учням шкіл. Відповідно до опитування кожна четверта дівчина з опитаних розповіла, що переживала періоди фінансових труднощів, через які не могла собі дозволити предмети особистої гігієни. Цей законопроєкт ініціювала Моніка Леннон із Лейбористської партії Шотландії.

 У липні 2015 року Канада скасувала оподаткування жіночих гігієнічних товарів. Так званий «податок на тампони» усунули, аргументуючи це тим, що нечесно оподатковувати жінок через їхню базову необхідність.

 У 2017 році кілька американських штатів, серед яких Нью-Йорк, Міннесота й Іллінойс, також скасували податок на гігієнічні тампони.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі