Система автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху почала реєструвати порушення власників авто на номерах іноземної реєстрації, повідомив заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

Тепер власники машин на іноземній реєстрації будуть нести відповідальність за перевищення швидкості та порушення інших правил дорожнього руху. Це стосується й українців, й іноземців, пояснив Геращенко.

Як це працює?

 прикордонник під час в’їзду авто на єврономерах вносить у базу номер машини, ПІБ і паспортні дані того, хто був за кермом;

 якщо водій на цій машині перевищить швидкість, то система автоматично знаходить дані порушника в базі Держприкордонної служби України. 

Уже зафіксували порушення двох водіїв з Білорусі та Молдови. Тепер дані про порушення ПДР відправлять прикордонникам, розповів Геращенко.

Під час виїзду з України прикордонники повідомлять водія про порушення й запропонують сплатити штраф. Якщо водій-іноземець відмовляється його сплачувати, то йому заборонять в’їзд в Україну.

Якщо порушником виявиться українець і він відмовиться платити штраф, то документи направлятимуть у Державну виконавчу службу для стягнення через арешт майна або з банківських рахунків, пояснив заступник міністра внутрішніх справ.


 З 1 липня 2020 року системи автоматичної фіксації почали виявляти й інші порушення правил дорожнього руху, окрім перевищення швидкості. Наприклад, контроль проїзду перехресть на червоне світло й руху смугою для громадського транспорту.

В Україні поліція обрала близько 1200 НЕБЕЗПЕЧНИХ місць, де будуть встановлювати камери автофіксації. У липні 2020 року встановлено близько 50 (у Києві – 20). До кінця року в Україні та столиці хочуть установити 220.

 Після запуску системи відеофіксації перевищення швидкості кількість порушників скоротилася на 40%.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі