Україна посилить карантинні обмеження й запровадить жорсткий локдаун, якщо карантин «вихідного дня» не дасть результатів. Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час виступу в парламенті.

Розповів, що, за даними РНБО, під час карантину «вихідного дня» активність українців у великих містах (понад 100 тисяч мешканців) у суботу знизилася майже на 19 %, а в неділю – на 27%.

«Тобто люди залишилися вдома – і це зменшило їхню мобільність… Карантин «вихідного дня» дає свої результати, і ми сподіваємося, що його дотримання допоможе зупинити зростання кількості хворих», – сказав прем’єр.

«Якщо карантин «вихідного дня» не буде забезпечувати необхідного зменшення кількості соціальних контактів, то, за даними РНБО, позначку у 20 тисяч хворих щодня ми можемо перетнути вже за 3 тижні... Якщо не вживати заходів, то вже за місяць у нас закінчаться ліжко-місця. Це притому що в останні місяці ми збільшили їхню кількість удвічі. І тоді шлях буде тільки один – жорсткий карантин аж до повного локдауну. Водночас його доведеться вводити щонайменше на 3 тижні – те, що зараз робили більшість країн Європи», – додав Шмигаль.

Зауважимо, що попри рішення уряду деякі регіони відмовилися запроваджувати карантин «вихідного дня», а заклади по всій Україні продовжували роботу.  За порушення карантину «вихідного дня» за вихідні поліція закрила понад 2400 закладів.


11 листопада в Україні скасували «адаптивний» карантин і ввели загальнодержавний, який передбачає обмеження «помаранчевої» карантинної зони на всій території країни. Водночас ввели «карантин вихідного дня»: у суботу та неділю відвідувачів не мають права приймати, зокрема, заклади громадського харчування, спортивні зали та ТРЦ.

Відмовилися запроваджувати «карантин вихідного дня» Львів, Одеса, Черкаси й Івано-Франківськ. У Львові суботу та неділю зробили робочими днями, щоб не виконувати рішення уряду.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі