Чотири поверхи історичної будівлі на Хрещатику, відомої як «будинок Закса», планують виставити на продаж на платформі Prozorro.Продажі. Початкова вартість майна – 130 мільйонів гривень.

«Будинок Закса» є пам’яткою архітектури місцевого значення й зараз перебуває на балансі Комунального підприємства Київської обласної ради «Друкар».

«За тиждень на Prozorro.Продажі відбудеться аукціон із приватизації нежитлових приміщень, загальною площею 2,6 тисячі м², які розташовані в підвалі, а також на 3, 5, 6 поверхах і надбудові адміністративної будівлі в центрі Києва», – повідомили в Prozorro.Продажі.

Аукціон проведуть 19 листопада о 15:58.

«Будинок Закса» на Хрещатику / Rasal Hague / Wikimedia

 У 18 столітті на той час ще триповерхову будівлю продали почесному громадянинові, синові цукрозаводчика Іллі Заксу. Замість триповерхового будинку впродовж 1911–1912 років він побудував семиповерховий прибутковий будинок за проєктом інженера Йосипа Зекцера й архітектора Дмитра Торова. Будинок став одним із найвищих на Хрещатику. На той час це був новий тип висотної споруди. 1919 року будівля згоріла. У 1927–1928 роках її відновили.

 Будівля є зразком пізнього модерну, 1982 року її внесли до обліку пам’яток архітектури місцевого значення.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі