30 жовтня 2020 року розпочали прийом нових проєктів на Громадський бюджет Києва. Уперше їх можна подавати цілий рік, окрім етапу голосування та 30-денної перерви після оголошення проєктів-переможців.

Ця норма є в новому положенні, за яке проголосувала Київрада. Так буде легше й лідерам команд проєктів, і розпорядникам бюджетних коштів, пояснює The Village Україна учасник міської робочої групи з питань Громадського бюджету Артем Стельмашов.

Також зміни відбулися в процесі голосування за проєкти. Зокрема, це стосується кількості голосів. Тепер у кожного їх буде 10. Це означає, що кожен містянин зможе підтримати один найкращий для нього проєкт у кожній з 10 тематик.

Серед тематик проєктів – дороги, транспорт; культура, туризм; екологія; здоров’я; соціальний захист, інклюзія; інформаційні технології (ІТ); ЖКГ; освіта, громадянське суспільство; експериментальні й інноваційні; молодь, спорт.

Для того, щоб потрапити в список проєктів, із яких визначаються переможці, треба набрати конкретну кількість голосів: 1 голос на кожну тисячу гривень потрібну на цей проєкт.

Це уже шостий Громадський бюджет Києва. На нього планують виділити 170 мільйонів гривень.


Громадський бюджет – спільний проєкт КМДА та громадської спільноти Києва, який передбачає, що містяни пропонують свої проєкти для поліпшення життя в місті, а місто виділяє на найкращі кошти. За чотири роки на ініціативи виділили 510 мільйонів гривень. За ці гроші в місті з 2016 року реалізували 503 проєкти.

 У 2020 році на реалізацію проєктів Громадського бюджету КМДА виділила 170 мільйонів гривень. Серед «великих» проєктів – 75 переможців, 276 – серед «малих». Проєкти, які перемогли, гарантовано отримають фінансування.

 За Громадський бюджет-2021 можна буде проголосувати в смартфоніГолосувати за проєкти в застосунку зможуть користувачі, які зареєстровані в Києві та/або платять податки до бюджету міста. Для голосування необхідно підтвердити свою особу, підключивши в додатку Bank ID.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі