Підприємство «Укрреставрація» звернулося до прем’єр-міністра України з листом щодо приватизації будівлі Гостиного двору, повідомляє КМДА.

Зокрема, у листі йдеться, що компанія «відкрита до конструктивного діалогу з владою та громадськістю». Готові обговорити пристосування частини Гостиного двору під розміщення громадських і культурно-мистецьких об’єктів.

У разі приватизації підприємство готове «заплатити його ринкову вартість до держбюджету».


 «Укрреставрація» уже була орендарем Гостиного двору. Компанія розпочала реконструкцію 2012 року, але заморозила роботи за рішенням суду й заявляла про готовність викупити будівлю. Але у 2014 році договір оренди розірвали через невиконання компанією робіт, необхідних для збереження будівлі. Тоді суд зобов'язав компанію повернути Гостиний двір державі. У лютому 2018 року будівлю повернули у власність Фонду державного майна. Після цього Київрада ініціювала передачу будівлі в комунальну власність міста для реконструкції.

 У вересні 2020 року Мінекономіки повідомило, що підтримує передачу Гостиного двору в комунальну власність. 26 жовтня 2020-го КМДА погодила проєкт розпорядження Кабміну про передачу будівлі Гостиного двору у власність Києва. Тепер цей проєкт мають ще погодити Мін’юст, Міністерство фінансів і Фонд держмайна України.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Анна Бобирєва для The Village Україна