У Мінську у неділю, 25 жовтня, відбувся 11-й марш проти Олександра Лукашенка. Багатотисячна колона пройшлась вулицями міста, поки протестувальників не почали розганяти силовики, повідомляє Tut.by. Протести у Білорусі тривають уже 78 днів.

Колона, яка нараховувала близько 100 тисяч людей, зібралася по обіді біля ратуші і рушила центром міста.

Ось як виглядала колона протестувальників у Мінську з повітря:

Протест 25 жовтня у Мінську / Drone Pilots Group

Після 16:00 колона підійшла впритул до Верховного суду, доступ до якого перекривали силовики. Після цього протест почали розганяти, а учасників затримувати. Силовики застосовували світло-шумові гранати.

Загалом за день у місті затримали близько 90 осіб та 2 журналістів. В інших районах міста вибудовуються ланцюги солідарності.

13 жовтня білоруська опозиціонерка Світлана Тіхановська висунула Лукашенку три вимоги: оголосити про відставку, припинити насилля на вулицях і звільнити усіх затриманих. Вона дала йому 12 днів на виконання вимог, інакше – люди організують страйк «Народний ультиматум». Сама Тіхановська зараз перебуває у Литві, вона покинула Білорусь одразу після президентських виборів.


З 9 серпня в Білорусі (уже 78 днів.) тривають протести проти фальсифікації виборів і насильства щодо мирних демонстрантів. Учасники вимагають відставки Олександра Лукашенка. У перші дні протестів поліція затримала майже 7 тисяч протестувальників, понад 200 людей отримали травми, п’ятеро загинули.

Євросоюз не визнав результати президентських виборів у Білорусі та засудив насильство щодо протестувальників. А Верховна Рада підтримала введення санкцій проти Білорусі.

Через нестабільну політичну ситуацію IT-компанії почали вивозити своїх працівників із Білорусі (затримання ІТ-спеціалістів і тривалі відключення інтернету – це ризик для бізнесу). 4 жовтня Україна спростила в’їзд і працевлаштування для ІТ-фахівців із Білорусі.