У зоні відчуження вперше провели випробування автономного робота Boston Dynamics «SPOT», повідомляє Державне агентство України з управління зоною відчуження.

З його допомогою провели радіометричні та геофізичні роботи. Зокрема, досліджували місця тимчасової локалізації радіоактивних відходів «Рудий ліс» та пункти захоронення радіоактивних відходів – «Підлісний» і «Буряківка».

Дослідження дасть змогу отримати зображення цих місць у 3D форматі. А також допоможе сформувати карти, які покажуть, як розподіляється активність радіонуклідів на цій території.

Під час дослідження також використовували безпілотні літальні апарати, наземні роботизовані системи, датчики-сканери для оцінки розподілу радіоактивних матеріалів на площі та в просторі.

Випробуванням робота-собаки займалася дослідницька група Брістольського університету разом із «Центральним підприємством з поводження з радіоактивними відходами».


 В Україні розробили та затвердили перший веломаршрут, який проходитиме територією зони відчуження. Маршрут становитиме понад 45 кілометрів: від КПП «Зелений мис» через села Куповате, Опачичі, Оташів і Плютовище.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

ФотоДержавне агентство України з управління зоною відчуження