10 білоруських опозиціонерів стали лауреатами премії імені Сахарова, яку Європарламент щорічно вручає «За свободу думки».

До групи лауреатів увійшли: Світлана Тихановська та її ув’язнений чоловік Сергій Тихановський, Марія Колеснікова, Вероніка Цепкало, Ольга Кавалкова, Сергій Дилевський, нобелівська лауреатка Світлана Алексієвич, засновник телеграм-каналу NEXTA Степан Путило, голова правозахисної організації «Вясна» Алесь Біляцький та експолітв’язень Микола Статкевич (був кандидатом у президенти у 2010 році).

Вероніка Цепкало, Світлана Тихановська та Марія Колесникова / Фото: Радіо Свобода

Премію вручать 16 грудня на засіданні Європарламенту.


 З 9 серпня в Білорусі тривають протести проти фальсифікації виборів і насильства щодо мирних демонстрантів. Учасники вимагають відставки Олександра Лукашенка. У перші дні протестів поліція затримала майже 7 тисяч протестувальників, понад 200 людей отримали травми, п’ятеро загинули.

 Євросоюз не визнав результати президентських виборів у Білорусі та засудив насильство щодо протестувальників. А Верховна Рада підтримала введення санкцій проти Білорусі.

 Через нестабільну політичну ситуацію IT-компанії почали вивозити своїх працівників із Білорусі (затримання ІT-спеціалістів і тривалі відключення інтернету – це ризик для бізнесу). 4 жовтня Україна спростила в’їзд і працевлаштування для ІТ-фахівців із Білорусі.

 У Києві із серпня відбулася низка акцій солідарності з білоруським народом. А на фасад КМДА вішали біло-червоно-білий прапор.

 У Києві, Мінську та Вільнюсі знімають документальний фільм про протести в Білорусі, його покаже Netflix.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі