У Києві презентували перший в Україні онлайн-музей авіації та модерну Museum Sikor Sky.

Це цифрова версія київського будинку авіаконструктора Ігоря Сікорського (на вулиці Ярославів Вал, 15-Б), у якому зараз не можуть створити реальний музей через арешт будівлі.

«Сподіваємося, що всі креслення, фото, які ми зробили за допомогою дронів, лазерного сканування та фотограмметрії під час оцифровування будинку, будуть згодом використані для фізичної реставрації», – кажуть в Aero3D, який оцифрував будівлю.

Музей розповідатиме не лише про Ігоря Сікорського та розвиток української авіації, а й про київський модерн.

«Початок ХХ сторіччя в Києві відзначився розвитком цього стилю, але системного осмислення та музеєфікації його в Києві ще не було», – кажуть автори проєкту.

За словами розробників, від київського періоду родини Сікорських нічого не залишилося. Тому інтер’єри розробляли «з нуля», спираючись на епоху, достаток, досвід, потреби та смаки родини Сікорських.

Частину експонатів створили на основі цифрового архіву Ігоря Сікорського (знаходиться в США). А 3D-моделі першого гелікоптера Н-1 Ігоря Сікорського та знаменитого літака БіС-2, на якому він вперше піднявся в небо, створив історик української авіації Євген Галущенко.

У музеї працюватимуть додаткові експозиції – з музики та живопису. Окрім звичайних турів, буде тур-квест з 52 інтерактивними мітками. Для гейміфікації екскурсій використали движок для відеоігор на основі Unreal Engine.

Сайт музею sikorsky.kiev.ua вже працює в тестовому режимі, але його ще доповнюють.

Музей розробила ГО «Креативна Україна» за підтримки Українського культурного фонду.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Museum Sikor Sky