Приватні лабораторії в Україні залучать до процесу тестування на коронавірус, повідомив глава МОЗ Максим Степанов на брифінгу 9 жовтня.

Водночас це не означає, що в приватних лабораторіях українці зможуть здати тест на COVID-19 безкоштовно.

«Ми додатково залучаємо 260 мільйонів гривень для процесу тестування. 100 мільйонів направимо на контрактування приватних лабораторій та інших форм власності для тестувань методом ПЛР», – каже Степанов. Ще 160 мільйонів гривень направлять на закупівлю реагентів і додаткового лабораторного обладнання.

Самі ж лабораторії не будуть робити безкоштовні тести. «Тобто мобільна бригада чи лікарня буде здійснювати забір матеріалу в людини й передаватиме в приватні лабораторії», – пояснили в МОЗ.

Це роблять для того, щоб збільшити кількість тестувань, які робляться громадянам в Україні.

Степанов додав, що ще у квітні Україні робили 200 тестувань на добу – зараз же проводять 30 тисяч тестувань на добу (це методом ПЛР). До грудня хочуть робити вже 50 тисяч тестувань.

У середньому вартість тесту на COVID-19 у приватній лабораторії (у Києві) коштує 2000 гривень.


 За минулу добу в Україні на коронавірус захворіли 5 728 осіб: 1 920 пацієнтів одужали, 108 померли від ускладнень – це нова рекордна кількість летальних випадків.

 Напередодні в Україні оновили поділ на карантинні зони залежно від рівня захворюваності на коронавірус: Київ із «жовтої» зони перемістився в «помаранчеву».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі