Національний банк України дозволив відкривати банківський рахунок з цифровим паспортом у застосунку «Дія», повідомляють в НБУ. Зокрема, і під час дистанційного відкриття рахунку.

Відтепер не потрібно фізично показувати паперовий паспорт, ID-картку або біометричний закордонний паспорт. Скористатися новим методом зможуть усі українці, які мають біометричні документи, ID-картку та закордонний паспорт і зареєстровані в застосунку «Дія».

Як працює:

 банк запропонує ідентифікуватися в «Дія» через систему BankID НБУ;

 після цього відобразяться ваші цифрові документи відповідно до даних, що містяться в держреєстрах;

 через захищені канали банк отримає дані, а також додатково сфотографує вас.

Також можна поділитися копією цифрового паспорту або закордонного цифрового паспорту у відділенні банку. Тобто не потрібно буде робити ксерокопії паспорту, як це відбувається зараз.

Повноцінно запустити послугу планують після проведення тестування функціоналу.

Нині в Україні зареєстровано близько 3,5 мільйонів ID-карток і приблизно 17 мільйонів біометричних закордонних паспортів.


 У квітні уряд офіційно дозволив цифровий паспорт у смартфоні: його можна використовувати під час поїздок потягом чи авіаперельотів, на пошті, під час візиту до лікаря та навіть показати правоохоронцям. Тож Україна – ПЕРША У СВІТІ ДЕРЖАВА, де можливо користуватися цифровим паспортом і водночас не показувати паперовий чи пластиковий аналог.